Témázás: A szex vajon mi?

A bloggerlányok legújabb körükben a TABUTÉMA? - a felvilágosítókönyvektől a mamipornókig témáról írták meg a véleményüket, és annyira tetszettek a bejegyzéseik, hogy úgy döntöttem, én is csatlakozom.

A szex is azon témák közé tartozik, ami bizonyos szempontból túlságosan is szem előtt van, más szempontból viszont agyon van hallgatva. Mert a reklámokból, a filmekből, a sorozatokból, az erotikus regényekből ömlik az erotikus tartalom, a másik oldalon a legtöbb fiatal meg úgy veszíti el a szüzességét és kezd neki a testiségnek, hogy fogalma sincs, egyáltalán mit csinál. Hosszan belemehetnénk abba, hogy milyen felelőssége van a szülőnek, a környezetnek, az iskolának ebben, de ez túl messzire vinne el.

Az biztos, hogy akár beszélünk róla, akár nem, a szex, a szexualitás igen is fontos része a mindennapoknak, a párkapcsolatnak. Ha nincs, vagy ha csak kevés vagy rossz minőségű van, az kihat az ember egész lényére. Persze kérdezhetitek, mit csináljon az, akinek nincs például párkapcsolata, de erre csak azt tudom mondani, hogy az önkielégítés nem bűn, és igenis sokat segíthet, hogy az ember jobban érezze magát. 

Na de térjünk rá az irodalmi vonatkozásra! Sajnos az esetek többségében itt is a végletekkel találkozunk: vagy túlságosan is részletes dugásokról olvashatunk, amiben vajmi kevés szerepe van például az érzelmeknek, vagy pedig olyan szintű elkendőzés van, mintha ez valami tiltott vagy bűnös dolog lenne. Én magam is olvastam erotikus regényeket, a legtöbbel az volt a bajom, hogy egyrészt rosszul voltak megírva a szexjelenetek, másrészt pedig túlságosan is ezek voltak a középpontban számomra. Nem akarok csak arról olvasni, John és Jane hogyan tették össze, amijük van, hanem szeretném tudni, hogyan jutottak mondjuk el odáig, hogy megtegyék ezt. Szóval én annak a híve vagyok, hogy legyen valami sztori, és abban persze lehetnek jó kis szexjelenetek.

Ahogy mások is írták, nagy probléma az, hogy valahogy a magyar nyelvben csak vagy nagyon idióta
Bocsánat, de ezt muszáj volt betennem :D
megnevezések vannak a nemi szervekre és magára az aktusra, vagy pedig orvosi kifejezések, amelyek sterilek. Az, hogy "John beledugta péniszét Jane vaginájában" nem hangzik túl jól, de az sem, hogy "John beledöngölte ágaskodó farkát Jane pinájába". Bár lehet ez utóbbit többen kedvelik, nekem nem a vágyam, hanem a hányingerem támad fel tőle. Amikor meg olyanokat olvasok egy könyvben, hogy dugattyúzás, meg mint ördög a dobozból pattant ki a farka szegény szereplőnknek, hát, akkor inkább nevethetnékem támad.

Amit még nagyon furcsának tartok, az az, hogy a Young Adult könyvekben mennyire kerülik a szex témáját, és mennyire ritka, hogyha egy író mer arról írni, hogy két fiatal szeretkezik. Könyörgöm, elég csak ránézni a statisztikákra, egyértelműen kiderül, hogy egyre korábban vesztik el a fiúk és a lányok is a szüzességüket, és egyre többen néznek pornót is már kamaszként. Én örülnék neki, ha a YA regények felvállalnák ezt a témát, és nem játszanánk itt is szemellenzőset.

Miközben írom a bejegyzést, folyamatosan azon gondolkodom, mely könyvek voltak azok, ahol tisztességesen megírt erotikát olvastam. Nekem is Moning ugrott be példának, mint a többieknek, ő képes volt mindenféle alpáriság nélkül szexuális feszültséget teremteni a könyveiben. Ami még eszembe jutott, az Totth Benedektől a Holtverseny, ami pont hogy rávilágít, hogy a fiatalok egy részében mennyire eltorzult és eltárgyiasodott az erotika.

A felvilágosító könyvekről nem tudok nektek túl sokat írni, mert az én szüleim nem adtak ilyet a kezembe, valahogy nálunk ez elmaradt. Helyette vettem két könyvet is kamaszként a témában, az egyiknek csodás pink borítója volt, a másiknak piros, de egyikből sem emlékszem már egy szóra sem. Mindemellett barátnőmmel suttyomban olvasgattunk erdélyi pajzán meséket, na azokból viszont túl sokra is emlékszem... :D

Alapvetően én régimódi vagyok olyan szempontból, hogy úgy gondolom, hogy a szex akkor az igazi, ha két egymást szerető ember között jön létre. Akkor van meg az az igazi élmény, hogy úgy érzed, szinte beleolvadsz a másikba, és ez nem csak egy testi, hanem egy lelki kielégülést is képes okozni. De ne higgyétek, hogy vaskalapos lennék, nem ítélem el azt, aki csupán a vágyai után megy, és úgy szexel. Én is kipróbáltam, nekem nem vált be, sajnos vagy szerencsére túl érzelmes vagyok ehhez.

Egyébként meg kész vagyok leírni: szeretem a jó szexet és szívesen olvasnék a regényekben is jól megírt, igényes szexjeleneteket.

Megjegyzések

  1. Erre nem is lehet mást mondani, éljen(ek) a jó(l megírt) szex(jelenetek)! :D
    Ha nem is emlékszel, nincsenek is már meg azok a régi könyveid? A piros, meg a pink? :)
    Ez az ördög a dobozból idézet tényleg így volt egy könyvben, vagy te találtad ki? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, hol lehet ez a két könyv, lehet valahol a pincében bujdokolnak. :D
      Tényleg benne volt, A szexfarm kancái és szukáiban! :D

      Törlés
  2. Kíváncsi lennék, hogy a cím a híres magyar rapper dalából jött-e :D, mert sajnos én vagy kétszer hallottam azt a számot, de úgy tűnik sosem feledem.

    Tetszett a poszt, tök jó, hogy ilyen bátor és bevállalós voltál, hogy mertél "szexiskedni" velünk! És a záró mondattal - meg úgy az egésszel- teljes mértékben egyet értek.

    Tényleg, miért nincs szex az YA könyvekben? Nagy részüket úgy is 18+ emberek olvassák. (Mondjuk én soha életemben nem olvastam NA könyvet, megvettem párat, de nem volt kedvem kinyitni. Ott például elég hangsúlyos ez a vonal, ha jól tudom. )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, onnan jött, sőt, most beugrott, hogy ez a szám szólt, amikor elvesztettem a szüzességem. :D

      Örülök, hogy tetszett, és tényleg olyan jókat írtatok, hogy muszáj volt csatlakoznom. :)

      NA-t még nem olvastam én sem, szerintem ez az amerikai álprűdériából fakadhat, hogy em írnak a szexről a YA-kban.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.