Ian McDonald: Síkvándor



Gondolkodtál már azon, vajon léteznek-e párhuzamos univerzumok, és benne számtalan hasonmásod? Everett Singh sem tette, míg nem tudta meg, hogy szinte végtelen számú világ létezik…
Ha szereted az intelligens ifjúsági regényeket, a kalandokat és a steampunk világát, akkor mindenképp meg kell ismerkedj a Síkvándorral! Mi is ezt tesszük november 19-e és november 23-a között, amelyben a véleményünk mellett sok más extrával is igyekszünk meghozni a regényhez a kedveteket! 3 szerencsés olvasónk pedig könyvet is nyerhet a GABO Kiadó jóvoltából.


Nagyon örülök neki, hogy Ian McDonaldnak egy másik oldalát is megismerhetjük. Az Ad Astra
Kiadónál a felnőtteknek szóló sci-fi regényei jelennek meg, míg a Síkvándor egy vérbeli ifjúsági regény, szerencsére a jobbik fajtából.

A történet szerint Everett Singh tanúja lesz édesapja elrablásának, és nem nyugodhat addig, amíg meg nem találja őt. Erről még akkor sem tesz le, mikor rájön, hogy az apját egy másik világ, egy párhuzamos univerzum Londonjába hurcolták el. Ahol nincs benzin, de léghajók szegik az eget...

A Síkvándor legnagyobb erénye számomra az, hogy intelligensen kíván szórakoztatni. Rengeteg dolgot megtudhatunk a párhuzamos univerzumokról, miközben izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokat élhetünk át. Azért néha szeretnék 13 éves fiú lenne, akkor biztos még jobban élveztem volna. :)

További pozitívum a regénye, hogy még a mellékszereplőknek is elég részletesen megismerhetjük az életét, a háttértörténetét. A könyv egyik meghatározó momentuma volt számomra, amikor Anastasia elmeséli az ő múltját. Egy több oldalas monológról van szó, amibe teljesen bele tudtam élni magam. Ez is egy a regény pillanatai közül, mikor érezzük, hogy itt egy alaposan kidolgozott koncepcióról van szó, nem csak egy tessék-lássék módon megírt műről.

Ami egyedül zavart a regényben, az az, hogy nem igazán sikerült a főhősünket, Everetett-et
Kép forrása
megkedvelni. Nem tudom pontosan megmagyarázni, miért, de ő végig nagyon távol maradt tőlem, és egy kicsit ez rontott a történet élvezeti értékén. Szerencsére ott volt helyette Sen, az egyik legvagányabb lány, akivel könyvlapokon találkoztam. Imádtam a szókimondását, az antilányosságát, azt, hogy minden helyzetben képes bátor lenni. Kicsit emlékeztet Derynre a Leviatán-trilógiából, de nála sokkal tökösebb.

Ami a Síkvándor elméleti részét illeti, nem igazán értek se a matematikához, se a fizikához, így nem tudom megállapítani, mennyire helytálló vagy elfogadható-e egyáltalán a tudományos rész, de nekem rutinosabb sci-fi olvasóként nem voltak kifogásaim. A számomra kimondhatatlan Infindubulumot meg kimondottan izgalmas elméletnek találom.

És akkor még nem is meséltem a léghajókról, a légiek sajátos nyelvéről, és még annyi mindenről! De nem akarom tovább húzni a bejegyzést, annyit írnék, hogy McDonald bebizonyította számomra, hogy tinik számára is képes olyan regényt érni, ami végig fenntartja az érdeklődésüket és még a tudásukat, látókörüket is szélesíti. Remélem a sorozat többi része is ilyen jó, és azokat is olvashatjuk majd magyarul.

Extra - A tarot

Kép forrása
A könyvben Sen egyedi tarotkártyával jósol a többieknek. De mi is az a tarot? A tarot egy 78 lapból álló kártyacsomag, amelynek nem teljesen tisztázott az eredete. Egyesek szerint az ókori Egyiptomból származik, valakik pedig úgy gondolják, atlantiszi örökség.

A tarot két részre osztható, 22 lap sorolható a Nagy Arkánumba, 56 lap pedig a Kis Arkánumban, melyen belül is több csoportra vannak osztva a lapok. A tarotot elsősorban jóslásra szokták használni, de akár álomfejtés is lehetséges vele. Mindegyik lapon egy-egy kép található, amelyek mást és mást jelentenek, ráadásul az sem mindegy, egy-egy jóslásnál mely lapok kerülnek egy kirakásba. Többféle tarotpakli is létezik, a legismertebb lapok például A Szeretők, A Halál, A Torony vagy A Mágus.

(Az extra forrásai: http://let.ucoz.hu/load/cikkek/a_tarot_kartyarol/6-1-0-42 és http://hu.wikipedia.org/wiki/Tarot)

Nyereményjáték

Ha szeretnétek, hogy hozzátok is behajózzon a Síkvándor, nincs más dolgotok, mint három nagyon egyszerű kérdésre válaszolni a Rafflecopterben!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.





A turné további állomásai

11.21. Könyvszeretet
11.23.: Bibliotheca Fummie

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

Lois Lowry: Az emlékek őre

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.