Rachel Joyce: Ellopott pillanat



Bevallom őszintén, elsőre nem fogott meg Rachel Joyce könyvének angol fülszövege. Aztán elém került másodszor is, és úgy gondoltam, egye fene, adok neki egy esélyt. A bejegyzésből ki fog derülni, megbántam-e. :)

A regény két idősíkon játszódik, a 1970-es években egy iskolás fiú, Byron hétköznapjait mutatja be, a mi időnkben játszódó síkon pedig Jimet, a jó indulatú, de szellemileg sérült férfit ismerhetjük meg. Byron édesanyja kap egy Jaguárt a férjétől, és azzal viszi a gyerekeket iskolába. Akkor még egyikük se gondolja, hogy ez végzetes döntésnek bizonyul...

Ahogy belekezdtem a történetbe, először nagyon furcsa volt a stílusa, és nem is igazán értettem, mi
történik a lapokon. Féltem, hogyha ilyen lesz végig a regény, akkor nagyon nem leszünk jóban. Aztán szép lassan megismertem a szereplőket, a történet is kibontakozott, és megfogott a hangulata, onnantól pedig már nagyon megszerettem.
Az 1970-es éveknek semmihez sem hasonlítható hangulata van a könyvben. Az újgazdagok és a szegények világának összeütközése, az otthonülő anyák, akiknek semmi, de semmi dolguk nincs, mégis úgy tesznek, mintha az ő dolguk lenne a legfontosabb a világon. Diana is a tökéletes anyák életét éli, aki hét közben gondozza a házat, ellátja a gyerekeket, hétvégén pedig, amikor hazaér a férje, mindenben az ő kedvére tesz. Tökéletes az élete. Látszólag. Mint tudjuk, semmi sem tökéletes, sőt, akik ezt a látszatot igyekeznek fenntartani, általában azoknak vannak a legnagyobb problémáik.

Tudom, hogy elvileg a történet főszereplője Byron és James, a két fiú, akiknek az elszabadult képzelete rengeteg baj forrása lesz.  De számomra ez mégis inkább Diana története. Ahogy a szépen felépített világa szép lassan foszlik szerte, ahogy a kulisszák mögé láthatunk, és rájöhetünk arra, hogy egy igazán boldognak tűnő ember is lehet boldogtalan. Ne feledjük, ezek azok az idők, amikor a nők közül még kevesen álmodhattak karrierről, főleg a konzervatívabb vidékeken. Még ma is sokan úgy gondolják, maradjanak a nők csak a tűzhely mellett, ne legyen másra gondjuk. Az, hogy nekünk is vannak álmaink, vágyaink, és mi is ugyanolyan emberek vagyunk, mint a férfiak, sokaknak nem jut eszébe.

De mielőtt túl messzire kanyarodnék a könyvtől, nézzük csak a jelenbéli szálat! Én különösen kedvelem az olyan történeteket, amelyek olyan emberekről szólnak, akik valamilyen szellemi fogyatékossággal rendelkeznek, és akiket jobban megismerhetünk eme könyvek által. Jim kényszeressége mellett nehezen érintkezik a környezetével, nem kedveli, ha megérintik és ha túl sokat beszélnek hozzá. Aztán egyik nap az egyik volt kolléganője a kávézóból elüti Jimet, és hirtelen mindketten észreveszik a másikat. De vajon van-e esélye két érzelmileg sérült embernek arra, hogy feloldozza a másikat és boldogok legyenek?

Nagyon szerettem Jimről olvasni, még ha a szívem sokszor össze is szorult az olvasás közben. A sérült embereket még mindig rengeteg tévhit és félreértés veszi körül, egyesek meg csak szimplán túl tahók, hogy ezeknek az embereknek megértsék az érzéseit. Mert igen, nekik is vannak, legfeljebb nem tudják úgy kimutatni, mint az ép emberek. 

Hangulatában a regényt leginkább Joanne Harris Ötnegyed narancsához tudnám hasonlítani, amit én nagyon szerettem. Rachel Joyce regénye ha nem is varázsolt el annyira, de egy szép és értékes történettel gazdagított. A könyv végét tömegközlekedésen olvastam, és nagyon-nagyon vissza kellett fognom magam, hogy ne sírjam el magam. Akinek elege van már tucat YA történetekből és az erotikus marhaságokból, annak melegen ajánlom az Ellopott pillanatot.


Nyereményjáték

Harold Fry valószínűtlen utazása után a Maxim Kiadó új Rachel Joyce könyvet jelentet meg, mindenki nagy örömére. Természetesen a Blogturné Klub sem maradhatott ki az érzelmes és megható könyvek írónőjének új regényének bemutatásából.
Ismerd meg Rachel Joyce - Ellopott pillanat című regényének főszereplőjét, Byront, aki barátjával James-szel megpróbálja megérteni, hogy a világból eltűnt 2 másodperc okozta-e annak a reggelnek a szörnyű tragédiáját, ami mindent megváltoztatott az életben.
A Maxim Kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv is a Tiéd lehet, ha követed a turné állomásait, ahol az értékelések mellett sok érdekességet megtudhatsz az időről, a szereplőkről és Rachel Joyce írónőről. Tarts velünk szeptember 16-30 között és szerezd vissza Te is az ellopott pillanatokat.

Az Ellopott pillanat című regényben nagy szerepe van a másodperceknek, ám ez a feladat megoldáshoz inkább percek kellenek majd. Keresed meg a a turnéban résztvevő blogokon az elbújt képeket. A képek mindegyikén egy-egy betűt találsz majd. Mi az a fogalom, ami szorosan kapcsolódik az időhöz, és a blogokon elrejtett betűkből kirakható? 

Azok között, akik kiteszik az összekevert betűkből álló szót és a Rafflecopter dobozba beírják esélyesek arra, hogy megnyerjék a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db Rachel Joyce - Ellopott pillanat című könyvének egyikét. Jó keresgélést! 

A Kiadó csak magyarországi címre postáz. 


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok

09.16. Roni olvas 
09.18. Zakkant olvas
09.20. Always Love a Wild Book
09.22. CBooks
09.24. Könyvgalaxis
09.26. Deszy Könyvajánlója
09.28. Book Heaven
09.30. Könyvszeretet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.