Dan Wells: Partials - Részben ember

Ritkán fordul nálam elő, hogy ugyanannak az írónak alig pár hónapon belül két sorozatába is belekezdjek. Dan Wells kivétel, ugyanis a Fumax nem sok különbséggel jelentette meg a Nem vagyok sorozatgyilkost, amely nálam kedvenc könyvvé vált, és a Partialts. Mind a kettő egy trilógia első része, de míg az előbbi önmagában is kerek történet, addig az utóbbinál nincs teljes lerázás.

A történet szerint egy háború után, mely az emberek által megteremtett félig robot, félig ember lényekkel zajlott, alig pár tízezren maradtak életben az emberek közül. Ráadásul egy vírusnak köszönhetően az újszülöttek nem képesek életben maradni, így az emberiség a kihalás szélére sodródott. Kira, aki már 16 évesen kórházban dolgozik orvostanhallgatóként, képtelen belenyugodni abba, hogy a csecsemők meghalnak, és mikor egy közeli ismerőse terhes lesz, elindul, hogy megtalálja az RM vírus gyógymódját. Nem is sejti még, hogy ennél jóval többet fog találni.

Bevallom őszintén, elég nehezen rázódtam bele a regénybe. Egészen más a stílusa, mint a Nem vagyok sorozatgyilkosnak, és sokkal nehezebb volt elképzelnem a környezetet, a szereplőket. Aztán ahogy peregtek az oldalak, szerencsére egyre teljesebb kép alakult ki bennem, és egyre jobban izgultam hőseink sorsa iránt.
Wells többféle problémakört is érint írásában. Egyrészt azt a kérdést járja körül, vajon meddig fogadható el egy kormány részéről a keménykezű irányítás, mikor szükséges a diktatúra, szükséges-e egyáltalán? Melyik fontosabb, a szabad akarat, vagy az emberiség túlélése?

A másik pedig az, hogy mi is az, ami emberré tesz bennünket? A külső kinézet számít? A beszéd, a fejlett gondolkodás, az érzelmek? Az, hogy képesek vagyunk emberi utódokat nemzeni? Vagy ezek összessége jelenti embernek lenni? Szerintem az ezekre adott válaszokat még a következő kötetben alaposabban ki fogja fejteni.

Mindezeket a ma nagyon divatos disztópikus környezetbe helyezi. A főszereplő Kira szerencsére egész érett gondolkodású lány, ugyanis az ő korosztályának, akit csak "pestisbébiknek" hívnak, muszáj hamar felnőniük,  ha túl akarnak élni ebben a világban. A folyamatos félelem és rettegés tartja össze ezt a "társadalmat", és néha erre a kormány szándékosan rá is erősít.
Ami nekem kicsit szívfájdalmam, hogy ezek az YA disztópiák szinte kivétel nélkül Amerikában játszódnak. Úgy elolvasnék egy olyan regényt, amely például egy jövőbeli Párizsban, Rómában vagy akár Budapesten játszódik.

Összességében egy kellően izgalmas, érdekes és elgondolkodtató sorozatnyitányt olvashatunk, amelynek azért megvannak a maga hiányosságai, de jó pár műfajtársánál sokkal igényesebben nyúl hozzá a témához. Kíváncsian várom, hogy miként alakítja főhőseink és a világ sorsát a következő kötetben Wells.

A könyvet köszönöm a Fumax Kiadónak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A nagy 2023-as évzárás

A nagy 2022-es évzárás

J. J. Abrams - Doug Dorst: S.